Italienii au declarat averi de 95 miliarde euro deţinute ilegal în conturi offshore, în cadrul programului de amnistie fiscală introdus de Guvernul de la Roma, valoare care depăşeşte cele mai optimiste aşteptări ale autorităţilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Ministerul italian al Finanţelor a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că 98% din bani au fost deja repatriaţi, analiştii estimând că cea mai mare parte din sumă a mers către zona băncilor mici şi mijlocii.
Programul de amnistie fiscală s-a încheiat pe data de 15 decembrie a anului curent şi a provocat tensiuni diplomatice între Italia şi Elveţia, deoarece a permis italienilor să declare activele deţinute ilegal în străinătate fără să sufere sancţiuni penale, suportând doar o taxă de 5%.
Ministerul Finanţelor a anunţat că programul va fi prelungit o singură dată până la finele lunii aprilie a anului viitor, conform unei Hotărâri de Guvern deja aprobate.
Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că autorităţile estimează repatrierea altor 30 miliarde de euro ca urmare a acestei prelungiri.
"Epoca paradisurilor fiscale a luat sfârşit pentru totdeauna. Depozitarea banilor în paradisuri fiscale nu mai este convenabilă, în termeni economici sau fiscali. Randamentele sunt mici, iar riscurile sunt ridicate", se arată în comunicatul de presă al Ministerului italian al Finanţelor.
Programul de amnistie fiscală a provocat tensiuni diplomatice între Berna şi Roma, după ce Italia a plasat Elveţia pe o "listă neagră a ţărilor care nu cooperează". Oficialii elveţieni l-au convocat în luna octombrie a acestui an pe ambasadorul italian pentru a-i cere explicaţii privind inspecţiile fiscale şi poliţieneşti derulate de autorităţile italiene la zeci de sucursale din Italia ale băncilor elveţiene.
Analiştii estimează că instituţiile de credit mici şi mijlocii par să fi be