Cifrele ratei de disponibilizări estimate de guvern pentru 2010 sunt contrazise de mai toţi economiştii, care văd un viitor sumbru. Sursa: Mediafax
Deşi reprezentanţii statului spuneau că anul viitor rata şomajului va scădea până la 7,3%, analiştii economici spun că aceasta va ajunge în 2010 la 9%-10%.
Această cifră depinde foarte mult de măsurile pe care guvernul le va lua în legătură cu ajustările din sectorul public. „O contribuţie semnificativă la majorarea ratei şomajului pe parcursul lui 2010 ar trebui să vină din ajustările probabil efectuate în sectorul public.
Practic, majorarea ratei şomajului pe parcursul lui 2009 s-a făcut aproape integral prin concedierea angajaţilor din sectorul privat”, afirmă Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, citat de Mediafax.
La fel şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, crede că rata şomajului ar putea ajunge la 9%-9,5% la sfârşitul anului care vine. „Însă modul în care se va reduce factura de salarii în sectorul bugetar probabil că va fi un element determinant pentru rata şomajului în 2010”, a declarat acesta. Ceva mai optimist este Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, care vede o rată a şomajului de 9,3%.
Guvernul vede altfel problema
Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, afirma recent că forma actuală a proiectului de buget prevede sub 100.000 de disponibilizări în sectorul bugetar.
Acestea ar fi survenit prin neangajarea pe posturile care se eliberează. Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, rata medie a şomajului se va reduce de la 7,8% în 2009 la 7,3% anul viitor, iar numărul de şomeri înregistraţi la finele anului va coborî la 645.000 în 2010. Economiştii mai spun că România va ieşi din criză atunci când sectorul privat va începe să producă loc