STUDIU. Peste 70% dintre români le oferă mită şi propriilor medici de familie, fiind convinşi că doar astfel vor primi îngrijiri de calitate. Sursa: Northfoto
Corupţia nu va dispărea prea curând din sistemul sanitar. Asta, întrucât e încurajată de mentalitatea marii majorităţi a românilor, care sunt convinşi că vor beneficia de servicii medicale de calitate doar datorită şpăgii oferite medicilor sau infirmerelor.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de institutul de sondare IMAS, la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, pe un eşantion de 1.249 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani.
Astfel, potrivit studiului, 90% dintre români percep corupţia în sistemul sanitar ca pe o problemă fundamentală şi stringentă, care afectează direct pacientul. Cu toate acestea, mare parte dintre ei (85%) consideră şpaga o condiţie pentru a primi servicii medicale de calitate.
20 de lei pentru asistentă, 60 de lei pentru medicul de familie
Una peste alta, mai tot românul merge la spital „pregătit”, iar tarifele variază în funcţie de calificarea cadrelor medicale. Aşadar, potrivit stu diului, în 2009, şpaga pentru infirmiere sau asistente nu a depăşit 20 de lei, în timp ce un medic de familie a trebuit să se mulţumească cu maximum 60 de lei.
Diferenţa dintre acesta şi un medic specialist nu este prea mare, dacă luăm în calcul datele aceluiaşi studiu. Acesta arată că 24% dintre respondenţi le-au oferit spe cialiştilor sume cuprinse între 20 şi 60 de lei pentru o consultaţie, iar 23% au recunoscut că au scos din buzunar sume mult mai mari.
„Problema este cu atât mai gravă cu cât majoritatea românilor intervievaţi recunosc că au scos bani din buzunar fără ca medicii sau asistentele să le ceară asta. Doar 36% dintre ei au afirmat că medicii le-au sugerat să plătească”, au explicat