Bugetul de stat pentru 2010 prevede cheltuieli de personal de 16,9 miliarde de lei, în creştere cu 0,8 miliarde de lei faţă de suma alocată anul acesta, de 16,1 miliarde de lei, potrivit unor precizări transmise ieri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Peste reducerea cu 1,34 miliarde de lei programată de autorităţi se suprapune o creştere a cheltuielilor cu 2,14 miliarde de lei. Astfel, 0,7 miliarde de lei va costa reorganizarea agenţiilor guvernamentale (cheltuială suplimentară faţă de 2009), în urma căreia anumite instituţii, care anterior îşi asigurau finanţarea din venituri proprii, vor fi finanţate de la bugetul de stat.
Aşa se explică de ce cheltuielile cu personalul vor creşte la instituţii precum Secretariatul General al Guvernului, ministerele Justiţiei, Administraţiei şi Internelor, Economiei, Muncii sau cel al Comunicaţiilor. Acestor sume li se adaugă 0,8 miliarde de lei „necesară plăţii primei tranşe din drepturile salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti, conform OUG nr. 71/2009”, susţine MFP.
În plus, 0,64 miliarde de lei sunt alocaţi pentru sporurile de 65% obţinute prin hotărâri judecătoreşti de magistraţi şi personalul auxiliar, recunoscute prin lege. Chiar dacă nu pot fi imputate actualului guvern, aceste sume trebuie plătite şi, în consecinţă, umflă factura cu salariaţii în 2010.
Efectele Legii salarizării, vizibile în 2010
Bugetul de stat este parte componentă a bugetului general consolidat, alături de bugetele locale, bugetul de pensii, de şomaj, de sănătate etc. La nivelul bugetului general consolidat, cheltuielile de personal programate pentru 2010 se cifrează la 45,7 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mici decât suma alocată acestui capitol pentru 2009, de 47,1 miliarde de lei.
Pentru alte bugete, Finanţele estimează cheltuieli mai mici cu person