Au fost aleşi în funcţii publice pe locurile unui partid, dar apoi au trădat şi s-au dus acolo unde avantajele pentru ei erau mai mari. Este vorba despre parlamentari, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene care au plecat doar din PNL şi PSD, declarându-şi fidelitatea faţă de Traian Băsescu şi PD-L.
Migraţiile politice s-au intensificat în 2009. Mai ales în Parlamentul României, unde s-a întâmplat un lucru fără precedent: constituirea unui grup de demisionari care a dat peste cap toate calculele politice pentru formarea guvernului. Totul a început cu demisia lui Gabriel Oprea din PSD, în ianuarie anul trecut. În semn de solidaritate l-a urmat şi senatorul, şi prietenul său, Anghel Iordănescu.
Celor doi le-au urmat alţii şi alţii, numărul lor ajungând în final la 25. Cele mai mari pierderi le-a avut PNL - 15 dezertori, 10 deputaţi şi 5 senatori, urmat de PSD cu 10 demisionari, 7 deputaţi şi 3 senatori.
Cei 25 s-au constituit într-un aşa-zis grup al independenţilor, nerecunoscut însă de regulamentul camerelor. Datorită lor Emil Boc şi-a putut forma cel de-al patrulea guvern fără a mai avea nevoie de voturile PNL sau PSD. Cei doi primi-demisionari, Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu au fost răsplătiţi şi de Traian Băsescu: Oprea a fost înaintat la gradul de general cu patru stele şi a primit Ministerul Apărării, iar Anghel Iordănescu a fost şi el înaintat la gradul de general-maior cu două stele.
Un al treilea dezertor din PSD, care a primit şi el cea de-a doua stea de general de la Traian Băsescu, a fost primarul de la sectorul 2, Neculai Onţanu. Acesta nu şi-a dat însă demisia din partid, pentru că îşi pierdea postul de edil-şef, ci a făcut în aşa fel încât să fie exclus.
Aceeaşi strategie a aplicat-o şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, pesedistul Constantin Simirad. După ce a anunţat public că el îl va sprijini pe Traia