Orădeanul a inventat un sistem de reciclare pentru pet-uri pentru care încearcă să obţină un brevet. În urmă cu câţiva ani, pe când se afla în concediu cu familia la Călimăneşti, jandarmul Dorin Crăciun a văzut care este efectul pet-urilor asupra mediului înconjurător.
„Toată zona aceea sălbatică era plină de pet-uri. Băieţelul meu, care avea patru ani, m-a întrebat de ce nu se pot aduna”, îşi aminteşte maiorul Dorin Crăciun, angajat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor. „Atunci i-am zis că o să-i fac un sistem să le putem colecta şi să nu mai poluăm mediul”, a povestit jandarmul.
Cum s-a născut Peteg
După ce a venit acasă din vacanţă maiorul a început să se documenteze despre ce înseamnă colectarea pet-urilor. „Am aflat atunci că sistemele care existau aveau capacitate mică şi erau greu de manevrat şi de curăţat”, a explicat jandarmul. Orădeanul a găsit în final o soluţie ieftină, care se poate aplica oriunde. Este vorba despre nişte saci, dintr-un material reciclabil, cu capacitate de 40 de litri, triplă faţă de ce exista până atunci.
„Am făcut un model şi l-am adus la serviciu. Pe urmă am aplicat un chestionar colegilor să văd câte pet-uri se strâng într-o lună. Aşa am aflat că toţi colegii mei cu ce consumă la serviciu şi acasă adună 14.340 de pet-uri lunar”, a spus maiorul.
Cu timpul a reuşit să-şi perfecţioneze invenţia şi i-a găsit o denumire, Peteg. În anul 2008 a înregistrat marca. Între timp a început să facă demersurile pentru a-şi breveta invenţia. „M-am implicat în acţiunile pentru protecţia mediului pentru că mediul este o parte din viaţa noastră. Trebuie să avem grijă de el, dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noştri”, consideră maiorul Dorin Crăciun.
Preşedinte de club sportiv
Jandarmul doreşte acum să-şi implementeze sistemul de colectare şi în alte instituţii publice. Pe