Banca Nationala a Romaniei ar putea decide, in sedinta de astazi a Consiliului de Administratie, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, sansele sa vedem o reducere fiind scazute din cauza presiunilor inflationiste si a necorelarii acesteia cu dobanzile din piata, sustin economistii consultati de Wall-Street.
"In sedinta de politica monetara de marti, cel mai probabil, Banca Nationala va decide mentinerea dobanzii cheie (n.r. - de politica monetara) la 8% si pastrarea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta", sustine Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, adaugand ca exista o sansa oarecare ca dobanda sa fie scazuta, dar, pe de alta, parte tinta de inflatie a BNR este in pericol.
Rata rezervelor minime obligatorii pe bancile sunt obligate sa le constituie la banca centrala este, in prezent, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta.
"Oricum Banca Nationala nu a implementat corect politica monetara deoarece dobanzile din piata nu urmeaza traiectoria dobanzii cheie, iar in acest context relevanta dobanzii de politica monetara este una relativ scazuta", a declarat Cidesciuc.
Si Rozalia Pal, economist sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank, mizeaza pe mentinerea dobanzii la 8%, insa vede posibila o scadere de aproximativ 2 - 3 puncte procentuale a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei.
"O reducere a ratei rezervelor la lei ar conduce la o eliberare de lichiditate care ar permite alinierea (n.r. - reducerea) dobanzilor din piata spre nivelul dobanzii de politica monetara, de 8% pe an", a explicat Rozalia Pal.
In sens opus, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, estimeaza o reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, pana la 7,75% pe an si considera ca se va pastra nivelul actual