Decizia băncii centrale de a reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale este motivată de normalizarea situaţiei politice, dar şi de perspectiva dezinflaţiei, sunt de părere analiştii economici. În privinţa mesajului transmis instituţiilor de credit, acesta este primul pas din 2010 pentru coborârea dobânzilor la credite.
BNR a surprins piaţa în şedinţa de politică monetară de marţi, când a hotărât reducerea ratei dobânzii, începând cu 6 ianuarie, de la 8% la 7,5%. Menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci era, însă, aşteptată.
În opinia economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, două motive principale stau în spatele deciziei BNR. Unul ţine de atmosfera politică, celălalt, de aşteptările legate de inflaţie. „Normalizarea situaţiei politice, care dă încredere şi în reluarea acordului cu FMI, este primul motiv. Apoi este vorba despre perspectiva dezinflaţiei", este de părere Dumitru.
La rândul său, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, spune că diminuarea incertitudinilor politice a contribuit major la decizia BNR. „Încrezătoare că România va obţine banii de la FMI şi că Guvernul se va încadra în ţintele din acordul de împrumut, BNR a ales să dea un semnal de încredere în piaţă", declară Anghel.
Inflaţie mare în ianuarie, urmată de o dezinflaţie
Majorarea accizelor este cea care va pune cea mai mare presiune asupra preţurilor în prima lună a acestui an. Atât de mare încât inflaţia va rămâne în afara intervalului ţintit de BNR. „În ianuarie vom avea inflaţie mare, iar deteriorarea este cauzată de ajustarea accizelor. Astfel, inflaţia lunară va fi undeva între 1% şi 1,2%", a precizat economistul Raiffeisen.
Deşi există această presiune de la început de an, BNR are suficient spaţiu de manevră în următoarele luni, când va urma un proces dezinflaţionist. „Deşi, pe termen scurt