Autoritatile din Ungaria incearca sa supravegheze de o maniera mai eficienta sistemul bancar, iar in acest sens va oferi organismelor statului noi prerogative, care sa le permita sa aiba control asupra jucatorilor din sistemul bancar.
Guvernul de la Budapesta, condus de tehnocratul Gordon Bajnai, creioneaza o noua legislatie prin care statul poate sa nationalizeze partial sau in intregime creditorii, potrivit cotidianului maghiar Nepszabadsag, care nu precizeaza sursa informatiilor, scrie Bloomberg. Proiectul permite statului si sa isi majoreze participatia pe care o detine in cadrul bancilor.
Aceasta noua legislatie ar mai permite guvernului sa suspende anumite produse oferite de banci si chiar sa preia anumiti creditori daca Ministerul de Finante, banca centrala sau organismul de reglementare a pietelor financiare considera ca activitatile unei banci constituie o amenintare la adresa stabilitatii sistemului, potrivit aceluiasi cotidian. Acumularea de credite neperformante, activitatile neadecvate sunt doar cateva dintre motivele ce pot conduce la o astfel de decizie. Proiectul de lege va mentiona de ce, cand si in ce masura poate interveni statul. Rezultatul interventiei poate fi avertizarea, reorganizarea sau nationalizarea partiala sau totala a unei banci. In conditiile in care autoritatile atentioneaza o banca in legatura cu activitatea sa, iar aceasta nu tine cont de cerintele impuse, organismele statului au posibilitatea sa intervina.
Masurile sunt doar preventive
Guvernul vrea sa inainteze proiectul de lege in parlament inainte de alegerile parlamentare din acest an, ce urmeaza a avea loc in trimestrul doi. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante afirma ca acest lucru s-ar putea intampla chiar pana la sfarsitul lunii ianuarie.
"Legile nu sunt necesare din cauza unei anumite probleme din sectorul financiar. Ele repr