Aproximativ 500 de oameni s-au aşezat la coadă pentru a lua apă sfinţită. Ritualul creştin al sfinţirii apei în ziua de Bobotează a fost respectat şi de Aquatim, compania care aduce zilnic apa în casele timişorenilor.
Citeşte şi:
Braşov: Înghesuială pentru un strop de agheasmă
Oamenii s-au pus la cozi cu mai bine de două ore în urmă, aşteptând finalul slujbei pentru ca preoţii să sfinţească apa. Spre deosebire de alte zone, timişorenii s-au aşezat civilizat la cele şase cozi organizate în jurul bisericii. “Trebuie să avem răbdare. Este o sărbătoare mare şi e bines ă fim civilizaţi. Eu vin în fiecare an să iau apă sfinţită. E bună pentru sănătate. Timp de şase zile, în fiecare dimineţa beu din ea”, a spus Viorica Giurac, una din timişorencele care s-au aşezat la coadă.
Isus a spălat păcatele oamenilor
La finalul slujbei religioase, soborul de preoţi a ieşit să sfinţească apa şi i-a stropit cu busuiocul pe credincioşii prezenţi. În suita celor 12 sărbatori importante creştine se numără şi Boboteaza sau Botezul Domnului, care se ţine în ziua a şasea a lunii ianuarie. “Sărbătoarea reaminteşte cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Isus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Isus vroia să se boteze pentru a spăla toate păcatele noastre. Observ că oamenii sunt înţelegători şi stau cumiţi la coadă”, a declarat preotul Eugen Murgu.
Apă sfinţită la robinet
Ritualul creştin al sfinţirii apei în ziua de Bobotează a fost respectat şi de Aquatim, compania care aduce zilnic apa în casele timişorenilor. Astfel, la principala uzină de apă din oraş (Staţia de tratare a Apei Bega din cartierul Plopi), a avut loc o slujbă de sfinţire a apei. A fost vizată atât captarea apei din râul Bega cât şi restul fluxului tehnologic : decantoare, staţii filtrare, rezervoare, staţii pompare. Slujb