Milionarii României, direct vizaţi de ideea ministrului Vlădescu, explică pentru Gândul cum privesc un eventual impozit pe avere
Întâiul susţinător al îngrăşării bugetului prin taxarea sumelor foarte mari acumulate: Gigi Becali. El ne-a precizat, ieri, de ce este "dumnezeiască" o astfel de iniţiativă: "Eu sunt dispus să ajut: să dau două-trei-cinci milioane de euro. Fiecare trebuie să dea în funcţie de ce avere are. Aşa e dumnezeieşte. Numai că trebuie să avem şi o comunicare cu cei cărora le dăm banii. Să ştim unde se duc aceste fonduri. Eu cred că banii mei ar trebui să ajungă la Educaţie, Sănătate şi Agricultură".
Cu o avere estimată la 700 de milioane de euro, Becali are şi o viziune asupra modului în care să se stabilească acest impozit: "Preşedintele ar trebui să-i cheme pe primul ministru, pe ministrul de Finanţe şi pe restul miniştrilor şi să facă o consultare cu cei mai bogaţi o sută de români. Aşa cum se întâmpla în trecut, când conducătorul chema boierii şi spunea: «Avem biruri la turci. Ce facem?». Becali e primul care ridică mâna: «Eu dau trei milioane de euro în primul an!». Apoi să ridice mâna şi Vântu, şi Voiculescu, şi ceilalţi". De altfel, consideră latifundiarul din Pipera, noua măsură s-ar putea întoarce chiar în folosul celor vizaţi de ea: "O impozitare suplimentară a averii este un principiu foarte corect, pentru că ţara este în impas. Nu trebuie să ne fie ruşine să o recunoaştem. Dar să fie un impozit consistent. Dacă nu punem umăr de la umăr pentru a avea din nou creştere economică, nu vom mai avea nici noi nimic. Dacă nu investeşte nimeni, nici terenurile nu vor mai avea valoare. Nu cumpără nimeni terenuri, zero profit fac cu ele. Dacă ajutăm, dând mai mulţi bani la buget, ne ajutăm şi pe noi".
Viorel Micula ar fi dispus să "contribuie în minus"
De cu totul altă părere este Viorel Micula, aflat pe locul 10 în topul ce