Programul „Stop Fumat“ este sistat deocamdată la Sibiu, din lipsă de medicamente. Acesta a ajutat până acum 350 de sibieni să renunţe la fumat. Pe lângă tratamente medicamentoase, sunt şi sibieni care s-au lăsat de fumat în urma citirii cărţii „EasyWay to stop smoking“ de Allen Carr, preţ 30 de lei.
Mărirea accizelor la tutun şi implicit scumpirea pachetului de ţigări cu mai bine de un leu poate să îi constrângă pe sibieni să se lase de fumat. Deocamdată, la Sibiu nu mai este activ niciun program care să-i ajute gratuit pe fumători să renunţe la distructivul obicei. Programul guvernamental „Stop fumat“ care a început în iulie 2008 a fost sistat în luna octombrie 2009 din lipsă de medicamente. Reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu dau însă asigurări că, datorită succesului său, campania va fi reluată odată ce ministerul va stabili bugetul pe acest an.
45% şanse de reuşită
Din cei aproximativ 800 de fumători care s-au înscris în program în perioada iulie 2008 - octombrie 2009, în jur de 350 au învins viciul. „Cam 45% din pacienţii înscrişi în program s-au lăsat de fumat. Este un procent bun, pentru că studiile internaţionale spun că o treime din cei care fac acest tratament renunţă la tutun. Medicamentele Champix şi Zyban cu care s-au tratat fumătorii au fost bine tolerate, doar puţini pacienţi au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul din cauza efectelor secundare. Cel mai des întâlnite astfel de efecte au fost greţurile, transpiraţia şi ameţelile“, a declarat dr. Adriana Rădulescu, medicul responsabil cu programul „Stop fumat“ la Sibiu.
Medicamente scumpe
Orice persoană înscrisă în program, indiferent de calitatea sa de asigurat sau nu, a beneficiat de medicamente gratuite. Preţurile din farmacii ale acestor medicamente depăşesc 160 de lei pe cutie, plasturii şi guma cu nicotină costă peste 30 de lei, ţigările fără nic