Primele eBook readere aduse în România s-au epuizat în câteva zile. Între timp, editurile cer măsuri de siguranţă împotriva piratării.
În plină frenezie a cărţii digitale în Occident, România abia descoperă eBook readerul.
Primul dispozitiv de lecturat volume în format digital adus pe piaţa românească, iRiver Story, se găseşte în magazine din 15 decembrie 2009, la preţul de 999 de lei.
Posesorul unui iRiver Story are în buzunar o veritabilă bibliotecă: peste 1.600 de volume în diverse formate. Toate încap în 300 de grame şi 2 GB de memorie. Respectivul eBook reader vine la pachet cu un cadou de 50 de cărţi virtuale de la Editura Litera. În primele trei zile, stocul iniţial de 100 de bucăţi s-a epuizat.
Noul Kindle costă 489 de dolari
Peste 3.500 de titluri vor avea la îndemână cei care îşi vor achiziţiona Amazon Kindle DX, noua versiune a celui mai popular cititor de cărţi digitale. La sfârşitul lunii ianuarie, Kindle DX va ajunge în circa 100 de ţări, inclusiv în România, la preţul de 489 de dolari. Piaţa a evoluat rapid din 2004 încoace, când Sony a lansat primul aparat de acest gen, Librié. De curând, cel mai mare eBook reader de pe piaţă a fost prezentat de Skiff.
E ideal pentru pagini de ziar, hărţi, documente şi cărţi. Are un touchscreen de 11,5 inchi, o structură flexibilă - nu riscă să se rupă - şi o memorie internă de 4 GB. Mai mult, Skiff dispune de port USB şi de conexiuni Wi-Fi şi 3G şi va confisca, probabil, piaţa cititorilor de presă.
Apare librariadigitala.ro
Pe lângă faptul că un eBook reader e încă un produs de semilux - costă pe ste 1.000 de lei - o ofertă consistentă de carte digitală românească - oficială - nu există încă. „Piraţii cărţilor” au strâns însă con şti incios, pe site-uri precum carti.x6.ro (cu 10.000 de titluri în română) sau thepiratebay.org, m