Reprezentanţii Gazprom vor avea întâlniri în această lună atât cu oficialii români, cât şi cu cei bulgari, în urma cărora vor lua o decizie privind traseul gazoductului South Stream.
Bulgaria şi Rusia au semnat un acord interguvernamental privind construcţia pe terioriul bulgar a conductei dezvoltate de Gazprom şi italienii de la Eni. Însă noul guvern de la Sofia întârzie să dea un răspuns concret privind implicarea sa în trei proiecte energetice majore care vizează colaborarea cu Rusia: South Stream, oleoductul Burgas-Alexandropolis şi noua centrală nucleară de la Belene. Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a anunţat că va avea discuţii în ianuarie cu omologul său, Traicho Traikov, pe aceste teme.
Potrivit traseului iniţial al South Stream creionat de ruşi, conducta va trece prin Marea Neagră până în Bulgaria, însă acest stat ar putea fi înlocuit cu România dacă va da un răspuns negativ sau dacă întârzie cu un răspuns concret.
Totodată, o delegaţie condusă de Şmatko şi vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, va veni în România în ianuarie, potrivit presei ruse.
Poziţia oficială a României cu privire la proiectul South Stream este că "prioritatea ţării noastre rămâne Nabucco, gazoductul considerat concurent celui rusesc, dar vom acorda tot sprijinul necesar ruşilor pentru realizarea conductei", potrivit ministrului român al Economiei, Adriean Videanu.
Totuşi, includerea României pe traseul conductei ruseşti ar aduce avantaje în special pe partea securizării livrărilor de gaze, în condiţiile în care South Stream ocoleşte Ucraina, ţară considerată vinovată de criza gazelor din ianuarie 2009.
„Ţările pe teritoriul cărora va trece conducta pot primi zeci, dacă nu sute de milioane de euro ca venituri directe la buget“, declarau, în primăvară, pentru „Adevărul“, oficialii Gazprom.
La acestea se adaugă locurile de