După ce 80% din aplicaţiile în program s-au referit la apartamente vechi, guvernanţii au decis ca noua formulă să se aplice caselor noi. Programul guvernamental va continua în actuala formulă până la 15 februarie, după care creditarea va fi garantată doar pentru clădiri noi.
Programul „Prima Casă" se modifică pentru susţinerea construcţiei de locuinte, nu doar pentru achiziţii, mai ales că există un plafon de aproape jumătate de miliard de euro neutilizat, potrivit declaratiilor lui Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice.
„Va exista o modificare privind susţinerea pieţei de construcţii, să nu încurajăm doar achiziţiile şi vânzările de locuinţe, ci şi construcţiile", spune Vlădescu.
De aceeaşi părere este şi premierul Emil Boc. „Am dori, prin redirecţionarea garanţiilor guvernamentale, să încurajăm mai mult achiziţionarea de locuinţe care să pornească de la zero, pentru a avea un efect şi mai mare de multiplicare în economie. Vrem să susţinem şi domeniul construcţiilor, fie prin colaborare cu autorităţile locale, prin programul ANL, sau programe de locuinţe sociale pentru tineri", a declarat Boc.
Doar case vechi reabilitate
Vor putea fi vândute în continuare şi apartamentele din blocuri vechi, dar autorităţile intenţionează să accepte în program doar construcţiile reabilitate termic. „Ar fi necesară chiar condiţionarea garantării şi, respectiv, a creditării de o clasă de eficienţă energetică impusă", consideră Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar.
Un efect pozitiv al acestei modificări ar fi faptul că astfel nu vor mai exista distorsionări ale preţurilor locuinţelor vechi, menţionează Zilişteanu. El crede că vechea formă a programului nu şi-a atins scopul, de revitalizare a economiei, chiar dacă acest lucru vine în contradicţie cu părerea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice sau a premierului Emil Boc.
„