Intr-o perioada in care multi dintre romani fac nopti albe din cauza finantelor, parlamentarii din comisiile de buget-finante au impartit banii tarii intr-un maraton al discutiilor de 17 ore, care a durat pana duminica dimineata la ora 4.00. Ei au finalizat dezbaterea la legea bugetului de stat si legea asigurarilor sociale.
Comisiile de buget-finante au adoptat, duminica dimineata, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la constructia de locuinte si un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%. Ultimul cuvant il va avea insa plenul, care se reuneste astazi dupa-amiaza pentru dezbateri pe lege.
Termenul pentru finalizarea raportului a fost strans, pentru ca Guvernul are presiunea intalnirii cu delegatia FMI, care urmeaza sa ajunga la Bucuresti la jumatatea lunii si sa decida daca va vira in conturile BNR doua transe de 2,3 mld. euro.
Limitele bugetului au fost negociate atent cu Fondul, dar limita de deficit de 5,9% din PIB este amenintata de darnicia cu care parlamentarii au votat amendamente in Comisia de buget.
Din cele 6.000 de modificari propuse, au trecut cateva pentru care nu exista o sursa de finantare clara: de pilda, la Agricultura, parlamentarii din comisiile de buget au suplimentat veniturile cu 2,1 mld. lei fara sa indice vreo sursa de finantare.
"Luam 500.000 de lei din bugetului Elenei Udrea de la Dezvoltare", chicoteau liberalii dupa vot.
Comisiile au respins propunerea privind diminuarea CAS cu 10%, cea privind majorarea pensiilor si cea privind majorarea bugetului Sanatatii de la 3,8% la 4% din PIB, care au fost avizate initial de comisiile de munca si de sanatate.
Ministrul Sebastian Vladescu, care a rezistat eroic la comisie alaturi de secretarul de stat de la Finante Gheorghe Gherghina, sambata