Cea mai populară şi ieftină variantă este reprezentată de o serie de produse care funcţionează pe bază de energie electrică, precum instalaţiile de încălzire prin pardoseală, panourile radiante sau şemineele. Soluţiile „verzi“ sunt foarte scumpe şi accesibile unui segment mic de clienţi. Produsele electrice de încălzire, în schimb, sunt tot mai căutate.
Printre variantele disponibile în piaţă pentru încălzire pe bază de energie electrică se remarcă încălzirea prin pardoseală, panourile radiante şi şemineele electrice. Încălzirea electrică prin pardoseală se realizează prin montarea unor elemente încălzitoare gen cabluri electrice sau covoraşe în pardoseala casei.
„Această soluţie reprezintă o alternativă bună atât pentru decoratori cât şi pentru beneficiar", spune inginerul Sorin Morancea de la firma Melior Electroinstal.
Ieftine şi mici
În mare, cablurile încălzitoare costă între 20 şi 35 de euro pe metru pătrat, iar covoraşele încălzitoare între 30 şi 50 de euro pe metru pătrat. Preţul de montare al sistemului reprezintă 25 - 30% din valoarea materialelor.
„Doar o echipă specializată vă poate recomanda sistemul potrivit precum şi termostatul compatibil pentru a face această investiţie profitabilă şi pentru a reduce costurile lunare de întreţinere cu până la 25%", adaugă Morancea.
O altă soluţie electrică o reprezintă panourile radiante. Cele mai ieftine variante costă aproximativ 250 de euro, iar cele cu o putere mai mare, pentru încăperi mai spaţioase costă în jur de 550 de euro.
Panourile radiante au o garanţie mult mai mare comparativ cu soluţiile clasice. În medie, durata lor de viaţă este de 30 de ani. Firmele furnizoare oferă garanţii cuprinse între cinci şi zece ani. Unul dintre avantaje este reprezentat de faptul că nu presupun costuri de întreţinere. În plus, facturile cu încălzirea sunt cu 20% mai mici şi echipamen