Multi viseaza sa scape de viata de angajat si sa isi deschida propria afacere. Isi imagineaza ca vor fonda urmatorul Google sau Apple. De la Steve Jobs la Bill Gates, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii au inceput ca mici intreprinzatori, deci nu e de mirare ca exista credinta si speranta ca aceasta e calea spre bogatie si fericire.
Dar sa infiintezi o companie profitabila e greu si necesita sacrificii, mai ales in aceste vremuri de recesiune. Mai mult de 50% din firme dau faliment in primii 5 ani. Fondatorii lor isi petrec aceasta perioada de timp sarind peste vacante si chiar peste mese pentru a face afacerea sa mearga.
Inainte de a incepe, Forbes te avertizeaza asupra existentei unor mituri legate de punerea pe picioare a unei afaceri. E bine sa le afli, inainte ca firme ta sa se scufunde.
Primul mit se refera la punerea la punct a planului de afaceri. Se spune ca trebuie sa dedici mult timp pregatirii unei strategii detaliate. Multi profesori de economie si consultanti recomanda sa scriem scenarii si proiectii financiare stufoase.
Prea multi intreprinzatori se incuie in birou chiar si sase luni chinuindu-se sa puna la punct planul de afaceri perfect.
Problema e ca piata se schimba asa de repede incat nu poti sa stii cum vor primi consumatorii produsul tau atat de bine gandit. Acele sase luni ar fi fost mai bine folosite daca in acest interval ai fi incercat sa scoti pe piata si sa vinzi produsul sau serviciul respectiv, sa te confrunti cu problemele reale, cerintele si doleantele clientului.
Cel mai simplu ar fi pentru intreprinzatori sa faca un plan care sa contina 5 pana la 10 obiective de afaceri si cateva proiectii financiare, calculate in mare, fara o matematica prea complicata.
Cel mai important e sa fii realist atunci cand iti previzionezi veniturile. Prea multi int