Anul 2009 a fost anul extremelor pentru piata fondurilor mutuale, care a atins un nivel record de 3,35 mld. lei (800 mil. euro), marcand astfel o crestere de 256% a activelor.
Cele cinci fonduri monetare au fost de departe castigatorii anului trecut, ajungand sa detina peste 54% din activele pietei, iar fondurile de obligatiuni, in numar de noua, au avut si ele cresteri consistente, detinand la finele anului o cota de piata de 22%.
Fondurile monetare au strans de la investitori peste 1,3 mld. lei, in timp ce in fondurile de obligatiuni au intrat 431 mil. lei. Asta in conditiile in care investitorii s-au orientat preponderent catre investitii cu grad de risc scazut, speriati inca de prabusirea din 2008 a Bursei, iar dobanzile bancare si cele la titluri de stat si obligatiuni au fost destul de mari incat sa ofere randamente de doua cifre.
Cel mai mare randament al unui fond monetar a fost anul trecut de 15,5%, in cazul BCR Monetar, iar cel mai mic a fost de 11,9% la Bancpost Plus. Pe segmentul fondurilor de obligatiuni, cel mai performant a fost BRD Concerto, cu o crestere de 17,8%, in timp ce fondul Tezaur, administrat de Aviva Investors, a crescut cu 7,3%, conform statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
La polul opus, fondurile de actiuni si cele diversificate au reusit sa atraga extrem de putini bani de la investitori si au supravietuit mai ales datorita cresterii puternice a Bursei de Valori Bucuresti, care le-a permis sa afiseze randamente de pana la 101%.
Numarul fondurilor de actiuni a scazut de la 11 la 9, ca urmare a reducerii de catre unii administratori a expunerilor pe piata de capital, iar investitiile nete au fost de 26,6 mil. lei. Activele fondurilor de actiuni au crescut insa cu 115%, datorita cresterii portofoliilor de actiuni. Fondul Active Dinamic a oferit cel mai mare randament, de 101%, in timp ce