De multe ori presa britanica publica articole din care se poate intelege ca Romania este o tara la capatul pamantului, primitiva si plina de parti negative. Se poate insa si altfel.
William Blacker, scriitor si jurnalist freelancer, cu articole semnate in publicatii prestigioase precum "Times", "Daily Telegraph" si "Ecologist" a scris o carte, "Along the Enchanted Way - A Romanian Story" (Pe drumul fermecat - O poveste romaneasca), despre viata simpla si frumoasa alaturi de tiganii de langa Sighisoara.
The Telegraph scrie povestea britanicului indragostit de Romania. In urma cu 14 de ani, William Blacker a fugit de acasa sa traiasca printre tiganii din nordul Romaniei, unde a descoperit o lume in care principalul mijloc de transport este caruta, televizoarele au patruns abia in urma cu scurt timp, iar principalele ocupatii ale satenilor sunt cantatul, bataia si facutul copiilor, "nu neaparat in aceeasi ordine".
Cartea lui Blacker scrie despre o lume complexa, plina de peisaje minunate, cu oameni guralivi, o lume pe care britanicul a indragit-o in perioada 1996-2004, atunci cand a locuit in nordul Romaniei.
Incantarea este cuvantul cheie, o calitate pe care aceasta carte o impartaseste cu scrierile despre aceeasi regiune ale lui Patrick Leigh Fermor, spun jurnalistii britanici. In "Along the Enchanted" scriitorul a schimbat numele satului in Halma, pe al fiului sau in Constantin si pe al fostei sale iubite tiganci in Marisca.
"Am calcat pentru prima data pe pamant romanesc la doar cateva zile dupa Revolutia voastra din decembrie 1989. Plecasem din Anglia cu gandul sa vizitez Berlinul, pe 30 decembrie 1989, pentru ca cineva imi spusese ca este o ocazie deosebita, tocmai ce cazuse Zidul", povesteste englezul, pentru un ziar romanesc.
De multe ori presa britanica publica articole din care se poa