Cresterea nivelului Dunarii monitorizat de Directia Apelor Dobrogea Litoral
Directia Apelor Dobrogea Litoral din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” monitorizează cursurile de apă din bazinul hidrografic Dobrogea Litoral pe sectoarele de pe fluviul Dunărea. La nivelul dispeceratelor Constanta si Tulcea de la nivelul Direcţiei de Apă Dobrogea-Litoral, s-a impus starea de vigilenţă şi monitorizarea 24 ore din 24 a situaţiei hidrologice, precum şi pregătirea materialelor şi mijloacelor de intervenţie operativă.
Pentru urmatoarele sapte zile, specialistii prognozeaza o crestere a nivelului Dunarii. Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară este în creştere, urmând ca, în perioada 14 ianuarie-17 ianuarie, să ajungă la valoarea de 11200 mc/s, fiind relativ staţionar în data de 18 ianuarie a.c, şi apoi în uşoară scădere până la valoarea de 11100 mc/s la sfârşitul intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s).
Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” estimează faptul că, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 12500 mc/s-13000 mc/s, nu există risc de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe. Conform prognozei INHGA, debitul maxim al Dunării va fi de 11200 mc/s.
Ca urmare a reactualizării Avertizării hidrologice emise de INHGA, dispeceratele unităţilor teritoriale ale A.N. Apele Române au avertizat Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, din arealul vizat, care, la rândul lor, au înştiinţat populaţia din zonă, asupra riscului de inundaţii. De asemenea, dispeceratele Direcţiilor (ş