Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit, vineri, un curs de referinta de 4,1167 de lei pentru un euro, nivel cu 1,19 bani mai mic decat cel din ziua anterioara. Joi, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,1286 lei. Moneda unica a pierdut teren si in fata dolarului american, dupa ce situatia economica a Greciei a vulnerabilizat economiile intregii zone in ochii analistilor straini.
"Cel mai important eveniment la nivel local pare sa fie adoptarea legii bugetului ce a avut loc seara trecuta. Desi credem ca acest eveniment era asteptat intr-o oarecare masura de catre participantii la piata consideram ca ar putea amplifica presiunea de apreciere.
Luand aceasta in considerare, cat si faptul ca indicii bursieri europeni au reusit sa deschida in crestere dupa o sedinta slaba in Asia si faptul ca leul nu a participat la corectia regionala din finalul sedintei precedente este posibil ca moneda nationala sa inchida sesiunea de astazi mai apreciat. Totusi, pare foarte posibil ca evolutia acestuia sa fie influentata de publicarea rezultatelor financiare JP Morgan", explica dealerii din piata.
Pe piata monetara, surplusul de lei a continuat sa puna presiune pe dobanzile pe termen scurt. Astfel, ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa fie tranzactionate la nivelul facilitatii de depozit de 3.5%.
"Ratele de dobanda pentru scadente mai lungi au fost de asemenea statice, ratele la o luna si la 3 luni fiind tranzactionate la 7,25% si respectiv 7,75%. Nu credem ca este foarte probabil ca banca centrala sa organizeze operatiuni de piata prin care sa atraga excesul de rezerva din piata datorita climatului relativ favorabil din piata valutara.
Astfel, pare posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa ramana scazuta iar aceasta ar putea pune presiune suplimentara asupra ratelor de dobanda cu scadenta mai lung