Cluj-Napoca se numară printre oraşele care în anul precedent au reuşit să se menţină pe linia de plutire din punct de vedere al tranzacţiilor imobiliare. Unul dintre cei mai importanţi factori care au contribuit la acest lucru este poziţionarea municipiului Cluj-Napoca printre cele mai importante centre universitare din ţară, după Bucureşti. Ca şi în celelalte oraşe ale ţării, şi aici preţurile au scăzut rapid în prima jumătate a anului şi apoi au fluctuat, influenţate de mai mulţi factori, pentru ca în final să se stabilizeze. Pentru anul acesta, specialiştii spun că vor exista perioade favorabile achiziţionării unei locuinţe, cu preţuri mai scăzute, dar şi câteva luni în care cei care vând se vor bucura de câştiguri mai mari.
STUDENŢII, PRINCIPALA FORŢĂ DE ÎNCHIRIERE DIN CLUJ-NAPOCA
În fiecare toamnă, în Cluj-Napoca încep cursurile universitare aproximativ 80.000 de studenţi. O mare parte din aceştia au domiciliul stabil în alte oraşe şi, cum numărul locurilor în cămine este cu mult sub numărul cererilor, studenţii se văd nevoiţi să închirieze apartamente. Cei ai căror părinţi dispun de sumele necesare preferă chiar să îşi cumpere locuinţă, mai ales dacă optează să rămână acolo şi după absolvire.
Pentru cei cu venituri mai mici singura soluţie rămâne însă chiria, care, pe fondul crizei financiare, a înregistrat, în medie, scăderi de peste 40%. Astfel, numărul persoanelor din afara Clujului care cumpără şi închiriază locuinţe în oraş se ridică la mai mult de jumătate din total. Dinamismul pieţei clujene a făcut ca în 2009 tranzacţiile imobiliare să se desfăşoare neaşteptat de bine.
PREVIZIUNI PENTRU 2010
Tudor Marc, Consilier imobiliar la Welt Imobiliare, spune că anul acesta în Cluj "cel mai bine va fi să vinzi în lunile iulie-august-septembrie. Atunci vin cumpărătorii din alte părţi ale ţării, din judeţele limitrofe sau din alte loca