Regizoarea Cătălina Buzoianu îşi anunţă retragerea după premiera „Scamatorul din Lublin”, de la Teatrul Evreiesc, declarându-şi amărăciunea faţă de actorii, care nu mai ştiu să ardă până la capăt, şi faţă de starea teatrului de astăzi. Sursa: Adrian Scutariu
După o carieră şi o recunoaştere internaţională de peste 40 de ani, cu peste 100 de mari spectacole puse în scenă, cu premii importante acordate în ţară şi în străinătate, regizoarea Cătălina Buzoianu, căreia Giorgio Strehler declara că îi poartă „un mare respect”, îşi anunţă, retragerea de pe scenele româneşti. Ultimul spectacol important, pe care-l semnează, este „Scamatorul din Lublin”, după romanul lui Isaac Bashevis Singer, laureat cu premiul Nobel în 1978, cu actorul Veaceslav Grosu, în rol principal. Spectacolul va avea premiera in luna februarie la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
După ce şi-a legat numele de Teatrele Mic, Bulandra şi Comedie, distribuind-o în cele mai mari roluri din carieră pe Valeria Seciu, după ce a cucerit lumea cu „Maestrul şi Margareta” (1980, Teatrul Mic) sau cu „Odiseea 2001”, care s-a jucat în toate porturile Mediteranei, Cătălina Buzoianu, în vârstă de 71 de ani, declară acum că se simte îndepărtată cu obstinaţie, „îngropată” de lumea teatrală românească.
Regizoarea îşi exprimă amărăciunea că cei mai mulţi actori nu mai sunt dispuşi să ardă până la capăt şi nici să facă orice pe scenă, aşa cum făceau odinioară înaintaşii lor.
Deşi se află în plină formă, repetând la Teatrul Evreiesc cu o vigoare şi o acuitate uluitoare, Cătălina Buzoianu afirmă, într-un interviu pentru EVZ, că îşi doreşte singurătatea, pentru că „nu mai vrea să plictisească” şi mai ales pentru că simte că, în afară de familie, nu mai are nimeni nevoie de ea.
Cum aţi ajuns la romanul lui Isaac Bashevis Singer?
În franceză şi engleză, r