Statul a suportat cheltuieli de aproximativ 300 de milioane de lei ca urmare a trimiterii în şomaj tehnic a aproximativ un milion de salariaţi în 2009. Astfel, numărul şomerilor a fost menţinut sub 1,3 milioane de persoane.
În luna decembrie, peste 709.000 de şomeri se aflau în evidenţa Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Numărul lor ar fi fost aproape dublu, dacă patronii nu ar fi apelat la trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic, în loc să îi concedieze.
De aceea, patronatele şi sindicatele vor trimite mâine o scrisoare premierului, în care îi solicită elaborarea, în maxim două săptămâni, a unei ordonanţe de urgenţă pentru prelungirea măsurii privind şomajul tehnic.
Dacă patronii nu vor mai avea posibilitatea de a trimite angajaţii în şomaj tehnic, statul va cheltui aproximativ 500 de milioane de lei în 2010 în plus.
Un salariat putea fi trimis în şomaj tehnic pe o perioadă de cel mult trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS.