Înstrăinarea soţilor a rămas principala cauză a despărţirii cuplurilor. Datele statistice indică o creştere a numărului de divorţuri, dar şi o diminuare a apetitului pentru mariaje în 2009 faţă de anul precedent.
Cifrele brute date publicităţii de Direcţia Statistică pentru anul 2009 indică pentru primele 11 luni o creştere cu aproape 35 de procente a numărului de divorţuri în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Plecarea în străinătate demolează cuplurile
În perioada menţionată au fost pronunţate 356 de divorţuri, faţă de 265 cu un an înainte. În oglindă, în aceeaşi perioadă din 2009 au fost încheiate 1.957 de căsătorii, faţă de 2.024 de mariaje cu un an înainte. Avocaţii spun că principala cauză a divorţurilor în 2009 a rămas separarea de lungă durată a cuplurilor, ca urmare a plecării la muncă în străinătate.
„În general, se divorţează pentru că familiile sunt despărţite. Cel mai adesea, la divorţ se ajunge dacă perioada de despărţire fizică trece de un an. Urmează apoi problemele de infidelitate şi alcoolul", explică avocatul Dan Molnar.
Divorţează în ţară pentru că în străinătate e scump
„Multe cupluri nu rezistă la testul despărţirii de lungă durată şi cedează", spune avocatul Valer Covrig, fost judecător până anul trecut. Chiar şi familiile în care ambii parteneri se află la muncă în străinătate ajung să divorţeze tot în ţară:„În România, taxele de divorţ, dar şi taxele pentru avocat sunt mai scăzute, aşa că unii preferă să vină aici pentru înregistrarea divorţurilor", explică avocatul Covrig. Despre raportul divorţuri -căsătorii, de 1 la 5,4, fostul judecător crede totuşi că este unul rezonabil şi spune că au fost ani în care cifrele demografice erau mult mai disproporţionate.
Sociologii spun că factorul economic e decisiv
Pierderea locurilor de muncă, problemele financiare, stresul de la locul de muncă sunt fac