Cei care se decid să încheie acum o poliţă de asigurare a locuinţei pot beneficia de preţuri mici ale poliţelor, care au scăzut o dată cu scăderea valorii imobilelor, a valorii materialelor de construcţii şi a manoperei. Ceea ce, într-o logică simplă, deşi sună bine, nu este tocmai aşa. Asta, fiindcă în cazul în care apartamentul este unul cumpărat la momentul în care preţurile au înregistrat valori maxime, în cazul distrugerii acestuia, suma primită nu va acoperi valoarea la care a fost achiziţionat. Ceea ce înseamnă o pagubă financiară semnificativă pentru proprietarul locuinţei cu pricină.
La fel de important de ştiut, referitor la asigurări este faptul că ultima dată la care a fost anunţat că va intra în vigoare obligativitatea asigurării locuinţei este 1 iulie 2010. Aceasta atrage după sine îndeplinirea anumitor condiţii fără de care poliţa poate să fie anulată. Companiile de asigurare au oferte variate, care cuprind asigurări în caz de calamităţi naturale, furt şi tâlhărie, accidente casnice (incendii sau inundaţii).
"VALOAREA DE NOU" ŞI "VALOAREA REALĂ"
Preţurile poliţelor de asigurare pentru locuinţe se situau în 2008 la cota maximă atinsă până atunci. O dată cu criza financiară ele au scăzut proporţional cu preţurile materialelor de costrucţii şi ale mâinii de lucru, acestea fiind principalele criterii care influenţează creşterea sau scăderea preţurilor în acest domeniu. În strânsă legătură cu ele se află valoarea de reconstrucţie de nou a locuinţei sau valoarea reală pe baza cărora se stabileşte suma asigurată.
"Valoarea de nou" a unei clădiri se referă la reconstrucţia totală a acesteia în caz de dezastru, cu acelaşi tip de materiale şi la aceleaşi dimensiuni, precum şi la costul de achiziţie a unor bunuri de acelaşi fel şi cu aceleaşi caracteristici. "Valoarea reală" se calculează ţinându-se cont de costul de n