Introducerea obligatorie a becurilor fluorescente care conţin mici cantităţi de mercur naşte o serie de întrebări legate de protecţia împotriva unor posibile intoxicaţii.
Înlocuirea becurilor clasice (cu incandescenţă) cu cele ecologice, conform cerinţelor Uniunii Europene, a provocat polemici legate de prezenţa mercurului în compoziţia acestora din urmă. Lămpile cu consum mic de energie sunt foarte controversate, deoarece conţin mercur - un element neurotoxic.
Pentru a răspunde temerilor consumatorilor, medicii din cadrul Association sante environement France (ASEF) au efectuat un studiu legat de această temă. Rezultatele studiului, realizat în colaborare cu revista „Quelle Sante" şi laboratoarele „Terra Environnement", sunt mai degrabă liniştitoare.
„Este adevărat că (în interiorul becurilor - n.r.) există mercur, cum este cel din termometre, însă dacă spargeţi un astfel de bec în casă, nu veţi fi în pericol de moarte", precizează dr. Patrice Halimi, secretarul general al Asef. „Este suficient să aerisiţi bine camera şi să vă luaţi măsuri suplimentare de precauţie pentru curăţarea locului, în special să vă puneţi mănuşi de protecţie şi să folosiţi o mătură pentru îndepărtarea resturilor, nu un aspirator", explică reprezentantul Asef.
În realitate, problema reală a acestor becuri este legată de reciclare. În prezent, doar 30% din lămpile cu consum redus sunt reciclate. Restul de 70% sunt eliminate odată cu deşeurile rămase. În consecinţă, cele câteva miligrame de mercur din fiecare bec economic aruncat se răspândesc în natură, mai întâi în aer, apoi în sol şi ajung în cele din urmă în apa freatică.
Tocmai de aceea, aceste becuri nu trebuie aruncate la un loc cu deşeurile menajere, ci trebuie reciclate. Prin urmare, trebuie stabilit un sistem integrat de reciclare şi informare a publicului. Sunt încă multe de făcut, în special pentru a ev