Fostul șef al Finanțelor bihorene, Ioan Lascău, a fost condamndat ieri, de Tribunalul București, la șapte ani de închisoare, pentru fapte de corupție. Instanța a decis că Lascău trebuie să plătească și cheltuieli de judecată de 10.000 de lei, statului. El poate face recurs la Curtea de Apel.
EXCLUSIV Fostul şef al Fiscului, Ionel Olari s-a întors din arest comisar la Gardă
Şeful Finanţelor a fost arestat în cazul Radisson şi e acuzat de fapte de corupţie
Primarul Dumitru Nicolae este obligat de Curtea de Conturi să plătească 5 miliarde lei vechi
Procurorii DNA l-au reţinut pe Ioan Lascău în octombrie 2004, pe vreamea când era consilier la Ministerul de Finanţe. Potrivit anchetatorilor, Lascău ar fi pretins 18 miliarde de lei vechi patronului firmei Repcon, Mircea Nistreanu, pentru a-l ajuta la decontarea rapidă a unor lucrări de investiţie făcute în beneficiul Administrației Naționale Apele Române S.A..
În schimbul banilor, Ioan Lascău ar fi promis că intervine pe lângă funcționari din Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii, ca omul de afaceri să îşi recupereze mai repede banii. În urma înțelegerii, fostului şef al Finanţelor îi reveneau aproximativ zece procente din suma de 185 de miliarde de lei vechi, care trebuia să o deconteze statul firmei Repcon.
Mutat între instanţe
Până să ajungă să fie condamnat, dosarul lui Ioan Lascău a fost mutat ani buni între instanțe. Inițial cazul s-a judecat la Oradea, după care, în 2005 instanța bihoreană a decis scoaterea de pe rol a dosarului şi trimiterea acestuia la Tribunalul Braşov, după ce Ioan Lascău a cerut strămutarea. La scurt timp Ioan Lascău a invocat excepţia de neconstituţionalitate şi dosarul a ajuns la Curtea Constituţională. Fostul şef al Finanţelor Publice și-a motivat cererea prin faptul că ar fi fost nedreptăţit deoarece nu a fost citat şi ascultat cu prilej