Clienţii băncilor din România ar putea plăti taxe şi comisioane mai mari atunci când utilizează cardurile. Majorarea costurilor se va datora impunerii de către forurile internaţionale a unei taxe suplimentare băncilor. Astfel, instituţiile de credit, considerate vinovate de declanşarea crizei financiare, vor contribui, timp de mai mulţi ani, cu sute de miliarde de dolari la bugetele statelor în care sunt înregistrate. Sursa: NorthFotoSursa: Reuters
1 /.
Bancherii şi autorităţile au ajuns la acordul privind impunerea taxei la reuniunea de la Davos. Efectele acestui acord se vor resimţi şi pe piaţa românească, după ce FMI, Banca Mondială şi alte foruri internaţionale vor conveni cum să se aplice această taxă.
Comisioane majorate automat
Însă, odată intrată în vigoare, norma va conduce la majorarea costurilor aferente unui cont curent.
“După introducerea taxei, automat va exista o creştere a comisioanelor, iar cel mai vulnerabil segment este cel al conturilor curente. Majorarea comisioanelor este o practică veche a băncilor de a-şi acoperi cheltuielile”, a declarat pentru evz.ro Tudor Tatu, preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari din România.
În cazul conturilor curente, “comisioanele sunt mai greu de controlat, astfel că multe bănci deja le-au majorat”, explică Tatu.
“Omul face cheltuieli, dar nu urmăreşte ce taxe a plătit pentru fiecare plată sau retragere de la bancomat”, avertizează Tudor Tatu.
Mulţi clienţi au deschis conturi curente pentru că aşa le-a cerut angajatorul şi îşi primesc salariile pe card. Această categorie a clienţilor bancari va fi cea mai afectată de introducerea noii taxe.
Taxa, acoperită din profit
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, dă asigurări că va mai dura ceva timp până când taxa va fi aplicată.