Dacă sectorul terenurilor a înregistrat cele mai mari scăderi, cel mai puţin atins de criza imobiliară a fost segmentul de birouri. În ultimii doi ani preţul terenurilor a scăzut cu 80%, iar cel al locuinţelor cu aproximativ 50 de procente.
Despre piaţa terenurilor se poate spune că a fost domeniul cu cele mai mari scăderi, care au dus la o gripare totală. Preţurile pe acest segment de piaţă s-au diminuat dramatic, cu procentaje ce au atins în unele cazuri şi 80%.
Circuitul scăderilor, atât al preţurilor cât şi al tranzacţiilor, pe piaţa terenurilor a fost primul consemnat în piaţa imobiliară autohtonă. Terenurile rămân în continuare produsele cele mai greu tranzacţionabile.
Locuinţele, o piaţă la jumătate
Destul de zdruncinat a fost şi sectorul rezidenţial, în care totul s-a întâmplat cu o viteză extraordinară. Începutul anului 2008, aducea preţuri mai mult decât astronomice pentru orice fel de locuinţă. „Anul 2008 a fost efervescent, bun pentru piaţă, dar 2009 a fost anul de cumpănă pentru segmentul rezidenţial din România.
Scăderile de preţ au fost dramatice pe segmentul locuinţelor noi, de peste 30% din martie până în decembrie. Astfel, s-a ajuns de la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat la sub 900 de euro pe metru pătrat", explică Vlad Vlăsceanu, organizatorul târgului imobiliar Timon.
În cazul apartamentelor „comuniste", cifrele vorbesc de la sine. Astfel, în 2008, o garsonieră se putea vinde şi cu exorbitantul preţ de peste 70.000 de euro. În prezent o aceeaşi garsonieră nu valorează mai mult de 30.000 de euro. „Dacă despre 2008 putem spune ca a fost un an ce a înregistrat foarte mici diminuări, marea majoritate fiind în ultimul trimestru al anului, anul 2009 a reprezentat un an şoc pentru industria de real estate", confirmă şi Ştefan Gheorgiu, director comercial al Willbrook Management International.
Comercialul,