Desi analistii si bancherii se asteapta ca maine BNR sa reduca nivelul dobanzii cheie pentru a stimula creditarea, Banca Centrala are si argumente prin care sa inghete o perioada scaderea ratei dobanzii de politica monetara.
Ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ dar nu se limiteaza la dobanda. Cristian Popa, viceguvernator BNR HotNews a analizat impactul reducerii dobanzii cheie a BNR asupra dobanzilor la creditele noi acordate companiilor.
Rezultatele arata ca nu intotdeauna reducerea dobanzii BNR este insotita de scaderea costului noilor credite.
Semnalele BNR ajung usor la banci, dar mai greu in dobanda creditelor noi
Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid. - Ar stimula cererea de credit
- Ar consolida trendul de scadere al dobanzilor bancare
- Ar imbunatati sentimentul investitorilor straini fata de climatul economic
- Ar da o mana de ajutor Finantelor -Ar preintampina o apreciere excesiva a leului
- Ar stimula investitiile si consumul Argumente in favoarea scaderii dobanzii-cheie
La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.
Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire.
In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza e