Liberalii s-au reunit astăzi în prima şedinţă a comisiei pentru modificarea statutului PNL, în perspectiva Congresului extraordinar ce va avea loc la începutul lunii martie.
Principala miză constă în desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi în procedura de alegere a viitorului preşedinte.
Şeful acestei comisii, seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, a precizat că, începând de astăzi, organizaţiile judeţene pot depune propuneri de modificare a statutului, termenul limită fiind duminică seara. Amendamentele flialelor PNL vor fi centralizate şi analizate săptămâna viitoare.
Liberalii au de ales între actualul sistem al alegerii membrilor Biroului Politic Central prin vot uninominal şi sistemul moţiunilor, ceea ce ar însemna ca BPC să fie compus din liderii înscrişi pe lista candidatului la preşedinţie, care iese câştigător.
Înaintea şedinţei, preşedintele comisiei de statut a PNL, seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, a declarat că, din punctul său de vedere, trebuie respectat dreptul fiecăruia de a candida, astfel că ar putea accepta cel mult o variantă mixtă: listă plus alegeri nominale.
Formula de compromis discutată în BPC
Mircea Ionescu Quintus a precizat că este interesat să găsească o formulă de statut agreată atât de baza partidului, cât şi de Biroul Politic Central, cu membrii căruia va avea o întâlnire la începutul săptămânii viitoare.
"Vreau să stau de vorbă şi cu domnul preşedinte, şi cu domnul prim-vicepreşedinte să aflu şi părerile lor. Am câteva idei de la care nu renunţ: în primul rând că orice membru al PNL are drept să candideze la orice funcţie în partid, deci un asemenea drept nu poate fi neglijat", a comentat Quintus.
Seniorul liberal a spus că un alt principiu la care nu va renunţa se referă la interzicerea cumulului de funcţii, astfe