Producătorii agricoli nu vor mai primi din acest an sprijinul financiar de 45 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu plante energetice (ex. : rapiţă, soia, floarea-soarelui, porumb), care sunt folosite în producţia de combustibili ecologici, informează Ministerul Agriculturii.
„În 2009, Comisia Europeană (CE) a luat decizia de a renunţa la acordarea sprijinului financiar pentru culturi energetice având în vedere faptul că obiectivul pentru care a fost introdus acest sprijin, respectiv creşterea suprafeţelor cultivate cu plante de acest tip, a fost atins mai repede decât se preconizase anterior", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Ştirea i-a luat prin surprindere pe producătorii de cereale, care erau convinşi că vor primi sprijinul de 45 de euro şi în acest an. „Nu poate să decidă un ministru din România în locul celor de la Comisia Europeană. Noi nu am ştiut absolute nimic până acum. E o prostie!", a sărit, ca ars, Ioan Niculae, preşedintele grupului InterAgro, cel mai mare producător de plante energetice din România. InterAgro va cultiva, în acest an, 14.000 de hectare de porumb, 2.445 de hectare cu floarea-soarelui şi 8.100 de hectare cu rapiţă, pentru producţia de combustibili ecologici, compania deţinând la Zimnicea cea mai mare rafinărie de bioetanol din Sud-Estul Europei.
„În Regulamentul CE nr. 73/2009 se precizează că «datorită unor evoluţii recente din sectorul bioenergiei şi, în special cererii mari de produse din acest sector pe piaţa internaţională şi introducerii de obiective obligatorii pentru 2020 pentru cota parte din bioenergie în total combustibil, nu mai există suficiente motive pentru a acorda ajutor specific pentru culturile energetice»", se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
Poienaru: „Au schimbat regulile în timpul jocului"
„Eu ştiam că planul României este ca