Iniţiator al unui număr mare de ordonanţe de urgenţă, multe declarate neconstituţionale de către magistraţi, premierul Emil Boc a afirmat astăzi că revizuirea Legii fundamentale ar trebui să vizeze şi limitarea acestora. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Declaraţia a fost făcută în cadrul şedinţiei de Guvern. Boc i-a luat la întrebări pe şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, şi pe ministrul Mediului Laszlo Borbely, în legătură cu proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se propune modificaream Legii apelor.
Cei doi au invocat faptul că Legea apelor trebuie amendată în regim de urgenţă pentru că, altfel, România, riscă proceduri de infringement în domeniul gospodăririi apelor.
"Bun, aici trebuie să avem o discuţie serioasă şi la revizuirea Constituţiei, pentru că, pe de o parte, noi vrem să limităm numărul ordonanţelor de urgenţă şi este un lucru firesc, dar, pe de altă parte, apar chestiunile acestea legate de implementarea directivelor europene de care depinde totuşi procedura de infringement la adresa României", a spus Boc, citat de Medifax.
Cabinetul Boc nu a fost cu nimic mai prejos faţă de guvernele anterioare în ceea ce priveşte emiterea ordonanţelor de urgenţă, pe bandă rulantă.
În iunie 2009, premierul Emil Boc a emis o ordonanţă de urgenţă care prevedea că orice act normativ adoptat de Parlament poate fi blocat înainte ca acesta să intre în vigoare, prin intervenţia Executivului, dacă există "situaţii temeinic justificate". Cum prevederea a stârnit un întreg scandal la data respectivă, Boc a renunţat la aceste reglemnetări.
Un alt exemplu a fost ordonanţa privind deconcentratele, care a primit un verdict negativ din partea magistraţilor constituţionalişti. Cu toate acestea, Guvernul lucrează la o nouă ordonanţă care să dea deconcentratele pe mâna clientele