Preparatele dintr-o serie de plante ajută la refacerea celulelor hepatice afectate de boală şi reechilibrează funcţiile hepatobiliare.
După hepatită, cea mai frecventă afecţiune a ficatului este steatoza hepatică, cunoscută în termeni populari sub denumirea de ficat gras. Boala se caracterizează printr-un surplus de grăsime care se depune în celulele hepatice, împiedicându-le să funcţioneze normal.
Anghinarea combate preciroza
Ceaiurile din frunze de anghinare au proprietatea de a mări secreţia biliară. Astfel, infuziile ajută la buna funcţionare a ficatului şi a bilei. Mai mult, ceaiul reglează nivelul glicemiei şi contribuie la eliminarea colesterolului „rău". Specialiştii recomandă terapia cu infuzie de anghinare în hepatitele cronice, când ficatul este mărit şi în preciroze.
Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană cu 500 ml de apă clocotită. O parte din ceai se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care bolnavul trebuie să stea culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul cantităţii de ceai se bea în cursul zilei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Tratamentul durează 20-30 de zile, iar după o lună se poate relua.
Armurariul are proprietăţi antitoxice
Fructele de armurariu conţin silimarină, o substanţă activă care contribuie la regenerarea celulelor ficatului şi protejează integritatea membranelor celulelor hepatice. Silimarina are proprietăţi antitoxice şi combate intoxicaţiile cauzate de excesul de medicamente. Studiile efectuate în Germania, SUA, Austria şi în Italia au arătat că armurariul este în prezent cel mai eficient remediu natural pentru toate afecţiunile hepatice.
De asemenea, armurariul „şterge" urmele lăsate la nivelul ficatului de consumul excesiv de alcool. Ceaiul din fructe de armurariu se prepară prin infuzarea unei linguriţe şi jumătate de fructe măcinate într-o cană c