Guvernul a decis să amâne discuţiile privind introducerea certificatului energetic de la 1 martie, deoarece numărul auditorilor energetici este prea mic. Sursa: EVZ
Ieri, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, dădea asigurări nu vor fi noi amânări privind introducerea obligativităţii obţinerii certificatului energetic. Andreica afirma că, până la data introducerii noii prevederi, vor fi autorizaţi suficient de mulţi auditori, astfel încât să nu se creeze blocaje în piaţa imobiliară.
Totuşi, se pare că Executivul a considerat că procedurile de autorizare trebuie revizuite.
"Guvernul a decis să amâne o decizie în privinţa reintroducerii certificatului energetic, deoarece s-a considerat că noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor şi obţinere a certificatelor care nu sunt încă destul de clar stabilite, iar numărul de auditori este prea mic. Posibil ca discuţia să continue săptămâna viitoare", au afirmat surse oficiale, citate de Mediafax.
Încă o derogare
Introducerea certificatului energetic este o măsură cerută de UE, însă se pare că România va cere amânarea cu trei luni a aplicării acesteia, dacă nu vor fi soluţionate toate problemele administrative în timp util.
În absenţa unui sistem electronic integrat şi a unui număr suficient de auditori, certificatul energetic poate fi obţinut în aproximativ jumătate de an.
Conform Legii 372/2005, o locuinţă nu va putea fi vândută sau închiriată, dacă nu a fost întocmit certificatul energetic. Documentul va atesta consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, încadrând locuinţa într-o clasă energetică. Cea mai ridicată eficienţă energetică o vor avea locuinţele din clasa A, iar cea mai redusă imobilele din clasa G.
Ce