Matrix, Avalon, Star Trek – Holodeck, Nautilus, Data sunt denumiri preluate din literatura și filmografia de science-fiction. Ele definesc însă și cel mai revoluționar proiect românesc de cercetare în psihologie. Un proiect de cercetare de frontieră, despre care presa internațională de specialitate a început deja să scrie. Oficial, Platforma Matrix, o platformă de diagnostic, terapie și cercetare în realitatea virtuală (VR), va fi inaugurată luni. VoxPublica a participat însă la pre-testele organizate înaintea deschiderii și vă poate oferi primele amănunte.
Ceea ce veți vedea nu e ficțiune. Se întâmplă în realitate. La Cluj, în cadrul Catedrei de Psihologie Clinică a Universității ”Babeș-Bolyai”. Așadar, bine ați venit în viitor!
Platforma Matrix e găzduită de Clădirea Avalon (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis) sau Clădirea Scufundată, a cărei construcție a început în 2008, în curtea Institutului de Psihologie din Cluj. Clădirea are un design futurist, adaptat activităților și instrumentelor de frontieră pe care le folosește. De aceea clădirea, incintele și laboratoarele de pe platformă poartă numele unor personalități din domeniu și/sau ale unor evenimente culturale sau media care au influențat paradigmele prin care umanitatea își definește locul ei în lume – laboratoarele ”Stress Control”, ”Virtual Classroom”, ”Pain Control”, ”Star Trek – Holodeck”, ”Data” și ”Neo – Cube” (Cubul virtual – bijuteria Platformei Matrix).
La subsol se află sala ”Nautilus” (în care ajungi printr-o scară spiralată îngustă, întocmai ca într-un submarin), care găzduiește ”Biblioteca Nemo”, zona de relaxare ”Atlantis” și ”Muzeul ”Florian Ștefănescu Goangă” (cel care pus bazele cercetării în psihologie în România și care a și donat, de altfel, clădirea și spațiul în care funcționează Institutul de Psihologie din Cluj). La etaj se află patru săli, b