(Raspuns pentru ILIE LUCESCU - Suceava, F. AS nr. 895)
Pentru aceasta afectiune este important, in primul rand, sa se urmeze, consultand medicul, un regim alimentar sanatos, predominant vegetarian, sarac in sare si proteine (maximum 60 g pe zi). Alcoolul, tutunul si condimentele trebuie eliminate cu desavarsire. Pentru regimul alimentar se poate consulta si un medic nutritionist, astfel incat dieta sa fie corelata cu starea de sanatate.
Se beau zilnic 2-3 cani de infuzie combinata dintr-un amestec in parti egale de pufulita cu flori mici si ghimpe. Infuzia combinata se obtine din 1-2 lingurite de amestec de pulbere, care se lasa la macerat intr-o cana de apa rece, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa clocotita, timp de 20 minute, dupa care se lasa la racit. Se combina cele doua extracte si se beau inainte de masa cu un sfert de ora.
Amestec de urzica moarta, pufulita cu flori mici si ghimpe. Se macina plantele uscate cu rasnita de cafea, se cerne prin sita de faina alba. Se ia o lingurita rasa de pulbere, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Se poate manca dupa minimum 30 minute. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile, deoarece i se altereaza proprietatile. Tratamentul dureaza cel putin doua luni.
Produse apicole: se iau 1-3 lingurite de polen pe zi, inainte de masa; tinctura de propolis, cate 30 picaturi, de mai multe ori pe zi; supozitoare Mipropol, pe baza de miere, polen, propolis, laptisor de matca, ceara de albine si unt de cacao, se pun dimineata si seara, asociate cu 2 lingurite de polen cu miere si laptisor de matca.
Alte tratamente interne pentru problemele de prostata:
* Se beau, zilnic, 3-4 cani de ceai amestec: coada-calului, coada-soricelului, sunat