Cine vrea „pielea” euro? Asta se intreaba in aceste zile grecii, spaniolii si portughezii. Vineri, principalele piete financiare din Europa si-au continuat mersul confuz si isteric. Bursa pariziana a pierdut 3,40%. Cea din Atena, 3,73%. Euro a coborat sub pragul de 1,36 usd pentru prima oara in ultimele 8 luni. Era clar ca ceva se intampla. Atunci cand cineva pierde, altcineva castiga. Dar cine?
Cine ataca economia Greciei sau a Spaniei?Cei care se uita pe datele macro ale Greciei, stiu ca economia elena nu justifica panica. E grav, dar nu e de sinucis. Cu toate acestea, cand vine vorba de greci, pietele sar in sus. „Sunt speculate slabiciunile economiei noastre”, urla autoritatile grecesti. „Acum suntem noi atacati, dar urmeaza Spania si Portugalia”, avertizeaza ei, disperati. Cine ii ataca?
O mare banca din SUA, ca sa raspund direct, plus doua hedge funds foarte importante. De ce nu se poate spune numele lor? Pentru ca niciun tribunal din lume nu ar considera ca dispui de probe suficiente. De ce ataca Grecia? Ca sa faca bani. E simplu. Business is business. „Atacatorii” vor sa castige bani creand o stare de panica in Grecia, care sa oblige autoritatile sa urce dobanzile iar speculatorii sa castige. Vorba unui dealer: „Cu astia nu te joci”.
Cum se fac bani din datoria Greciei? Intr-o mie de feluri. Pietele financiare sunt atat de sofisticate, incat iti permit acest lucru. Mai intai, sa aruncam o banalitate. Datoria publica e un produs financiar ca oricare altul. Are un pret stabilit prin cerere si fatalmente oferta, exact cum e aurul, barilul de petrol sau cartofii cumparati de mine ieri, din piata Sudului. Daca m-as indoi ca acei cartofi sunt buni, nu i-as cumpara si as avertiza pe toata lumea sa nu-i cumpere. Vanzatorul ar trebui sa scada pretul si ar iesi in final in pierdere. Asa si cu obligatiunile grecilor. Speculatorii spun ca grecii nu a