Între 11 şi 21 februarie, Germania va găzdui evenimentul cinematografic cu una dintre cele mai mari audienţe din lume. La cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, regizorul român Florin Şerban va concura alături de Roman Polanski şi Martin Scorsese în cursa pentru Ursul de Aur.
În urmă cu 50 de ani, la Berlin, regizorul francez Jean-Luc Godard şoca lumea filmului cu „À bout de souffle", lungmetraj „acuzat" că ar fi reîmprospătat limbajul cinematografic şi care câştiga, în 1960, Ursul de Argint. La Berlinală sunt proiectate anual aproximativ 400 de filme, în premieră europeană. Este un festival despre care se spune că redă starea cinematografiei internaţionale şi care înregistrează anual, detaşat, numărul cel mai ridicat de participanţi în rândurile publicului.
Patru români în program
Mai mult ca oricând, la ediţia de anul acesta a festivalului, România se poate lăuda cu o prezenţă consistentă. Paul Negoescu se întoarce cu scurtmetrajul „Derby", iar Adrian Sitaru va prezenta „Colivia", un film despre un copil care găseşte pe stradă o vrabie bolnavă şi se luptă să-şi convingă părinţii să accepte pasărea. Cei doi concurează împreună în cadrul secţiunii „Berlinale Shorts".
În cadrul festivalului există o secţiune ce stabileşte linia de demarcaţie între filmele destinate publicului larg şi cele avangardiste, de nişă, cu un puternic mesaj artistic sau politic. România nu lipseşte nici acolo. În cadrul secţiunii „Forum", Constantin Popescu jr, cunoscut publicului larg pentru episodul din „Amintiri din Epoca de Aur", îşi aduce lungmetrajul de debut, intitulat „Portretul luptătorului la tinereţe".
Filmul are ca subiect viaţa grupărilor de partizani anticomunişti retrase în munţi în jurul anului 1947 şi este gândit ca partea întâi a unei trilogii, denumită „Aproape linişte", în care regizorul va