Potrivit consultanţilor fiscali, Ministerul de Finanţe trebuie să se decidă în privinţa reducerii numărului de taxe, dar acest lucru ar însemna ca trei din cinci funcţionari publici să plece acasă.
„Există un refelex de autoapărare la stat. Ei spun următorul lucru: Dacă desfiinţăm birocraţia, nu mai avem ce face", a declarat Gabriel Sincu, director de taxe în cadrul firmei de consultanţă şi audit Mazars. Acesta a spus că numărul declaraţiilor fiscale este unul dintre punctele-forte ale birocraţiei. „Acestea trebuie reduse, dar asta ar însemna ca trei din cinci funcţionari să plece acasă", a precizat Sincu.
Reprezentantul Mazars a adăugat că există soluţii pentru cei care trebuie să plece. „Pot fi atraşi bani europeni pentru reconversia profesională a acestor funcţionari, care pot să ocupe acele zone cu deficit de forţă de muncă în sistemul public", a subliniat Sincu. El a adăugat că, în acest moment, birocraţia este la nivelul din 2004.
Autorităţile fiscale din România trebuie să facă mai mult pentru a îmbunătăţi eficienţa colectării de taxe şi impozite, au transmis şi experţii PricewaterhouseCoopers România (PwC România). Aceştia recomandă introducerea deductibilităţii fiscale pentru dobânda plătită de persoanele fizice pentru creditele imobiliare.
„Pe baza actualului cadru legislativ, Mnisterul de Finanţe ar trebui să poată colecta mai multe taxe decât o face în prezent. Aceasta ţine îndeosebi de calitatea inspectorilor fiscali, dar şi de reducerea complexităţii obligaţiilor impuse contribuabililor", a declarat, marţi, Peter de Ruiter, şeful Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.