Dacă ar primi banii ca simpli salariaţi, cei cu venituri semnificative ar plăti contribuţii sociale de şapte ori mai mari. Peste 100.000 de persoane şi-au luat salariile beneficiind de legislaţia privind microîntreprinderile, conform estimărilor din piaţă. Sursa: ReutersSursa: Shutterstock
1 /. Dacă numai o parte dintre ei s-ar transforma în simpli salariaţi, bugetul statului ar putea câştiga 900 de milioane de euro, susţin specialiştii. De la începutul acestui an, impozitul de 3% pe venitul unei microîntreprinderi a dispărut şi a fost înlocuit cu cota unică de 16% pe profit, care nu mai este la fel de avantajoasă.
EVZ a iniţiat o campanie dedicată informării proprietarilor de microfirme, care trebuie să aleagă în ce formă de organizare îşi vor continua activitatea.
Astăzi, vă prezentăm ce costuri ar trebui să suporte proprietarii de microîntreprinderi, create special pentru încasarea salariului, dacă ar deveni angajaţi cu contract de muncă. Ei activează în domenii bine plătite precum management, consul tanţă, IT&C etc.
Comparaţie
Să luăm ca exemplu un manager în domeniul IT care lucrează într-o multinaţională şi câştigă lunar circa 3.000 de euro. Ca microîntreprindere, unde trebuia să aibă cel puţin un angajat part-time, costurile lunare se ridicau la circa 33 de euro contribuţii sociale, la care se adăugau 90 de euro impozit pe venit. În total - 123 de euro.
Ca salariat, costurile sunt de şapte ori mai mari. Contribuţiile sociale pentru pensie, sănătate şi şomaj se ridică în total la 495 de euro. Dacă adunăm şi impozitul pe salariu, de 400,8 euro, rezultă că un astfel de angajat cu salariu mare trebuie să dea la stat nu mai puţin de 896 de euro lunar.
Potrivit calculelor avocatului Gabriel Biriş, după datele din 2008, dacă numai 70.000 de microîntreprinderi-salariaţi ar decide