Persoanele active, care fac exerciţii fizice în mod regulat, au un risc cu până la 70 la sută mai mic de a face litiază biliară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Anglia de Est.
Explicaţia oferită de oamenii de ştiinţă este aceea că activitatea fizică reduce nivelul colesterolului „rău" care se acumulează în mod normal în bilă şi din care se formează pietrele. De asemenea, exerciţiile fizice cresc nivelul colesterolului „bun" şi facilitează drenarea lichidului biliar, ceea ce contribuie la reducerea riscului de litiază.
Cât sport ar trebui să facem
Pentru a beneficia de protecţia oferită de activitatea fizică, persoanele care au un serviciu sedentar (la birou) ar trebui să facă zilnic cel puţin o oră de exerciţii, cele care stau în picioare în cea mai mare parte a zilei ar trebui să aibă un program de o jumătate de oră de activitate fizică, iar cele care au un serviciu care presupune muncă fizică, mai puţin de 30 de minute.
Aceiaşi cercetători britanici au descoperit, cu puţin timp în urmă, că şi alcoolul protejează împotriva pietrelor la vezica biliară dacă este consumat în cantităţi moderate.
Riscul se reduce în acest caz cu o treime. Litiaza biliară este o problemă frecventă la adulţi, dar ea provoacă simptome în numai 30 la sută din cazuri. O femeie din trei şi un bărbat din şase dezvoltă pietre la bilă de-a lungul vieţii, potrivit statisticilor.