Nu, nu am nimic cu Cristi Preda. Nu îl suspectez nici de rea-credință, nici de demagogie, nici de tentative de epatare ieftine. Dimpotrivă, este pertinent în argumentare și crede în argumentele lui.
Dacă spun că nu cred în Cristi Preda mă refer la faptul că nu cred că va fi în stare să schimbe sau să reformeze PD-L. Asta pentru că, în primul rând, este aproape singur. Sever Voinescu și Monica Macovei au apărut meteoric în susținerea lui. T.R. Ungureanu, după cum a remarcat și Costi Rogozanu, a dispărut din peisaj.
Dar și dacă toți aceștia și-ar da mâna, ar reuși, maxim, să provoace niște zâmbete condescendente din partea ”greilor”, baronilor partidului, cei care aduc banii pentru campanii și care nu vor fi dispuși să lase locuri libere în preajma lor. Pentru că fiecare are datorii de plătit.
”Un partid înseamnă lider, dar şi organizaţii, teritoriu”. A spus-o chiar Cristi Preda, de dimineață, pe Realitatea.net Live. Aici e marea problemă a reformării PD-L și a lui Cristi Preda. Pentru că organizațiile, ”teritoriul”, sunt cele care (spre deosebire de PSD, unde centrul a fost, mai mereu, punctul forte) au dus greul luptei, care i-au adus la guvernare și l-au făcut pe Băsescu președinte pentru a doua oară. Dincolo de declarații, organizațiile nu vor fi dispuse vreodată să renunțe la privilegiile câștigate.
Dacă privim doar vârful piramidei, să zicem șefii de deconcentrate, înțelegem cât de mare e masa de rezistență. Pentru că fiecare om din teritoriu fidel partidului trebuie să primească o cât de mică recompensă, un cât de mic oscior care să justifice sprijinul acordat. Existența acestei mase de ”luptători pentru cauză” este cea care îl împiedică acum pe Boc să facă ordine în sistemul public. Pentru că ar trebui să lovească în proprii susținători.
Cum îi va convinge Cristi Preda pe aceștia că trebuie să renunțe la privilegiile lor – ori la f