TOP. În opinia veteranului, sunt puţini cei care pot fi numiţi cu adevărat compozitori. Într-un clasament întocmit ad-hoc, i-ar include printre cei mai reprezentativi pe Moga, Duţă şi Alexandru. Sursa: Răzvan Vălcaneanțu
Este vocea vechii generaţii de compozitori, care au lansat şlagăre nemuritoare. Este unul dintre cei mai longevivi creatori de muzică şi unul dintre cei care au fost cel mai des chemaţi în juriile de specialitate, fie că s-au numit Eurovisioane, Mamăi sau Cerbi de Aur.
Horia Moculescu priveşte cu în găduinţă noua generaţie, dar are şi preferinţe, în ciuda „disputelor” avute de-a lungul vremii cu mai tinerii săi colegi. La 74 de ani, autorul „Salciei” se pronunţă asupra „urmaşilor” săi, iar printre cei mai reprezentativi - „neierarhizaţi”, după cum chiar el declară - se numără Marius Moga, Laurenţiu Duţă şi Mihai Alexandru.
„Nu mai pot fără calculator!”
Un duşman declarat al muzicii compuse pe calculator, Moculescu a dezvăluit cu nonşalanţă şi că „nu se mai poate face muzică fără calculator. Nici eu nu mai pot fără el”. Un motiv în plus pentru a-l declara pe Moga printre preferaţii săi.
„Marile orchestre pe care le-aţi văzut cu un hectar de corzi, cu viori şi violoncele, toate apelează şi la o componentă electronică în momentul în care îşi folosesc o bază ritmică. Au nevoie de această colaborare care este indestructibilă cu informatica, apropo de Moga”, spune Moculescu, în încercarea de a ţine pasul cu vremurile noi şi cu sunetele actuale.
Tehnologia înlocuieşte învăţătura
A compus pentru mai toţi interpreţii de muzică uşoară din România, printre preferatele sale fiind Corina Chiriac. Însă în ultima vreme, Moculescu a încercat să se adapteze „noilor cerinţe” şi schimbării de trend, modernizând sau chiar reorchestrând multe dintre melodiile sale consacrate. „S-au