ISTORIE. Inventate în urmă cu 300 de ani, tastele erau la început dispuse în cerc. O regulă s-a păstrat până azi: literele cele mai folosite sunt dispuse pe margine. Sursa: Reuters
A, E, I, O, U, T, C, M, @, ’, 1, 6. Literele, cifrele şi celelalte simboluri de pe tastatura unui PC modern sunt puse doar aparent în dezordine. Au o logică a lor. Bombată sau doar o simplă proiecţie pe o suprafaţă plană, cu taste din fier sau cu ecran tactil, tastatura a fost inventată acum aproximativ 300 de ani, odată cu prima maşină de scris.
De-a lungul timpului, tastele au fost aşezate în funcţie de frecvenţa folosirii lor. În prezent, complexitatea ei depăşeşte cunoştinţele majorităţii celor care o folosesc. Deşi mouse-ul se insinuează uşor, încercând să-i taie din aptitudini, specialiştii spun că tastatura va continua să fie principala interfaţă om-calculator şi în următorii 20 de ani.
Mai mult, lecţiile de dactilografie pentru clasele primare sunt acum cu atât mai necesare, „televizorul cu claviatură” fiind o prezenţă obişnuită şi pentru cei mici.
Trei secole de scris mecanic
În 1714, britanicul Henry Mill breveta un asemenea aparat de scris mecanic. Dar abia în 1870 s-a ajuns la o producţie de serie, prima maşină de scris comercializată fiind „The Writing Ball” („Mingea scriitoare” - n.r.), concepută de Rasmus Malling-Hansen.
Tot pe la 1870, Mark Twain a fost unul dintre primii scriitori care a înlocuit manuscrisul cu colile dactilografiate. Timp de peste 200 de ani, noua invenţie a fost folosită pentru a scrie opere literare sau sentinţe de condamnare la moarte.
De la inventarea ei până în prezent nu s-a schimbat mai deloc aşezarea simbolurilor, au fost doar mai riguros ordonate. Astfel, în funcţie de densitatea apariţiei unor litere într-un text, ele au fost aşezate în centrul sau mai la