Utilajele Uzinei Mecanice Plopeni, cel mai important furnizor de armament al armatei române înainte de 1989, sunt vândute acum la centrele de colectare a fierului vechi. Sursa: EVZ
După ce în ultimii ani a devenit cea mai importantă fabrică de şomeri din Prahova, cu peste 10.000 de disponibilizaţi, Uzina Mecanică Plopeni a devenit principalul furnizor al centrelor de colectare a fierului vechi din zonă.
Mircea Voinea, liderul sindicatului Siteco, acuză actuala conducere a uzinei că, prin politica de vânzare a activelor, distruge cea mai mare fabrică de armament din ţară de dinainte de ´89.
„De câteva luni la Plopeni se fură ca-n codru. Nu contează ce se vinde ca fier vechi: utilaje funcţionale, transformatoare, panouri de gard, orice. Am sesizat mai multe instituţii ale statului, dar până acum nu am primit niciun răspuns”, declară sindicalistul. Mai mult, acesta susţine că preţurile la care se vând activele fabricii sunt mult sub cele ale pieţei. Astfel, potrivit referatului nr. 246 din 9 decembrie 2009, aprobat de Comitetul de Direcţie al uzinei, prin care preţurile de valorificare a utilajelor au fost diminuate cu 20%, un tractor funcţional a fost scos la vânzare cu 5.150 de lei, iar un strung cu 896 de lei.
De partea cealaltă, conducerea unităţii respinge acuzaţiile. „Chiar în aceste zile avem un control al Curţii de Conturi Prahova. Tot ce am vândut la fier vechi au fost utilaje din anii ´70, care sunt depăşite”, a declarat directorul UM Plopeni, Marian Iordache.
Conducerea uzinei, asigurată PDL
Sindicalistul mai susţine că managementul defectuos din ultimii ani, care s-a rezumat numai la concedierile colective, a împins fabrica în faliment. În probarea acuzaţiilor, acesta invocă şi raportul nr. 2805 al comisiei de control al Companiei Naţionale Romarm, desfăşurat la sfârşitul anului 2