Intreaga Europa isi reformeaza sistemele de pensii, dupa ce a constatat ca imbatranirea populatiei este o bomba cu ceas, iar deficitele publice reprezinta amorsa acestei bombe. In Romania, problema este inca si mai acuta. Facturile populismului si ale coruptiei a facut ca pensiile sa fie majorate in anii anteriori prin trocuri electorale, iar coruptia a permis ca unul din 5 pensionari sa fie invalid cu acte in regula.
Pensiile sunt cu 20% mai mari decat le poate Statul finantaIn plus, desi varstele standard de pensionare ar trebui sa fie de 58 de ani si 9 luni la femei si de 63 de ani si 9 luni la barbati, varsta reala de pensionare este Din cauza imbatranirii populatiei, Guvernul Spaniei a propus prelungirea treptata a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, cu cate doua luni pe an. Planul de masuri va costa bugetul 50 miliarde de euro. Reforma pensiilor in Spania de 54 de ani si 7 luni. Potrivit calculelor facute de Banca Mondiala, pensiile din Romania sunt cu circa 20% mai mari decat le poate Statul finanta.
Ca sa le poata plati, Guvernul imprumuta bugetul de pensii anual cu sume din ce in ce mai mari. In 2010, 1,7 miliarde de euro din banii pe care ii platesc romanii ca impozitie si taxe la bugetul de stat se duc la bugetul de pensii pentru a putea fi platite pensiile.
Acesti bani - reprezentand 8% din PIB- sunt taiati din investitii sau din alte cheltuieli pe care Statul le-ar putea face pentru a creste gradul de ocupare. Cat timp o buna parte din banii publici se duc in plata salariilor si pensiilor, iar deficitele bugetare astfel create sunt acoperite din imprumuturi interne si externe, statul nu va avea resurse pentru finantarea investitiilor creatoare de locuri de munca si nici pentru absorbtia fondurilor europene.
Romania - printre statele cu cele mai nesustenabile bugete publice de pensii din UE -Raportul salariat