Oferta de apartamente care pot fi achiziţionate prin „Prima Casă“ este în creştere. Puterea de cumpărare este însă la polul opus. Cei care şi-au permis să achiziţioneze un apartament prin programul guvernamental au făcut acest lucru încă de anul trecut, potrivit agenţilor imobiliari.
Portalul imobiliar MagazinulDeCase.ro a realizat un top al judeţelor unde au fost scoase la vânzare de către proprietari, de la începutul acestui an, cele mai multe imobile vechi cu preţul sub 60.000 de euro. Judeţul cu cele mai multe astfel de locuinţe este Braşov, aici fiind postate pentru vânzare 346 de astfel de imobile.
Urmează judeţul Constanţa, cu 290 de locuinţe, după care judeţul Argeş, cu 263 de imobile. Primele patru judeţe din acest top au, aşadar, peste 1.000 de apartamente disponibile. De cealaltă parte, judeţele în care au fost scoase la vânzare cele mai puţine astfel de locuinţe sunt Alba şi Harghita, cu câte 22 de imobile şi Satu-Mare cu13 oferte.
Venituri mici şi nesigure
Locuitorii din Argeş sunt mai degrabă interesaţi de cât vor mai rezista companiile la care lucrează decât de numărul de case scoase la vânzare. Numărul salariaţilor cu venituri care să le permită achiziţii imobiliare este unul redus, oricum.
„Anul trecut prin «Prima Casă» în Curtea de Argeş au fost realizate doar zece tranzacţii. Aici, toate imobilele se încadrează ca preţ în limitele acestui program. Nu aceasta e problema", declară Eduard Popescu, administrator al agenţiei imobiliare Interest.
Acesta estimează că este posibil ca şi anul acesta să existe în oraş un număr similar de beneficiari ai programului. „Acum băncile s-ar putea să ia ca garanţii mai multe salarii, deoarece au mai multe date legate de viitorul companiilor active pe plan local", adaugă Popescu.
Interes minim
În 2008, în judeţul Braşov, într-o agenţie medie ca mărime intrau zilnic patru